Thursday, April 23, 2009

Paramaria dan kewanitaan.

Salah satu pruduk HPA yang berada di pasaran ialah Paramaria plus.Ia terdiri daripada 7 jenis herba yang mengandungi pytoestrogen yang tinggi khususnya bagi wanita.Selain daripada itu ia juga bersifat “astringen” iaitu pengelat bertindak sebagai anti ketumbuhan dan “blood purifier”.

Darah yang tercemar akan meujudkan berlakunya asidosis yang tinggi menyebabkan gelaja seperti keputihan,ketumbuhan,imbalance hormone ,arthritis dan penyakit-penyakit degenerative yang lain.Kebiasaan herba ini disinergikan dengan omega 3 kapsul atau soft gel.

Kajian ilmiah juga membenarkan bahawa pokok larak yang digunakan dalam komposisi terbesar ubatan ini mempunyai kesan pengubatan anti-kanser.Kalau dilihat dari pandangan makroskopik pohon larak (mempisang) ini sejenis pohon yang menjalar/merembat tetapi ketinggian pohon ini boleh sampai 100 kaki jika telah berusia ratusan tahun.Sifatnya yang merembat/menjalar ini menunjukan sifat anti-kanser padanya.

Umur pokok mempisang/larak yang biasa digunakan oleh HPA melebihi 100 tahun dengan ukur lilit 12 inci lebih.Lebih dari 12 jenis spesis ini ditemui di bukit-bukit di Utara Malaysia.

No comments: