Saturday, May 29, 2010

Makanan Ayam

Kenapa banyak penyakit hari ini disabitkan dengan makan ayam. Ada negara-negara luar sudah tidak lagi menggalakan rakyatnya memakan ayam goreng menyebabkan restoran-restoran ayam goreng segera terpaksa ditutup. Inilah akibatnya apabila konsep penternakan ayam dipenuhi dengan antibiotik,ubat kimia antistress,hormon pembesaran dan pelbagai ubatan kimia lainnya.
Kenapa kita tidak berani keluar dari kaedah kimia tanpa batasan ini dengan menggunakan herba seperti bawang putih,mambu,rumput mutiara dan lain-lain lagi. Penternak ayam kebanyakan takut dengan kadar kematian yang tinggi sehingga mereka mengikut telunjuk penternak kimia turun temurun. Hari ini kita bangunkan peradaban baru sesuai dengan kehendak kesihatan bukan dengan ubatan kimia tapi ubatan herba.

Percayakah anda bahawa masa hadapan dunia akan menuju kepada penggunaan herba secara global bukan hanya makanan ayam tetapi makanan manusia keseluruhanya. Kita lihat nanti perubahan itu akan melanda bagai tsunami maka tidak hairanlah jika ayam HPA tidak pernah cukup di pasaran. TK teruskan berjuang.

1 comment:

jat_COBY said...

salam...saya dah lama tak makan ayam & telur ayam...disini saya ingin bertanya,kenapa HPA tidak pasarkan telur ayam?? adakah makanan yang dimakan oleh ayam (selain ayam organik) akan diwariskan juga kepada telur-telur nya?? saya bertanya ni kerana saya tak pernah dengar lagi pun yang HPA nak pasarkan telur ayam organik...adakah saya boleh makan telur ayam biasa?? kerana saya dah lama dah tak makan telur ayam...adakah kesan dari makanan ayam tu akan turun juga kepada telur-telur nya?? saya harap tuan dapat membantu saya...saya keliru ni sebenarnya..terima kasih...salam..